Hvor meget kan du selv lave

… og hvordan sparer du bedst penge? Overvej alvorligt hvor meget du kan – og skal lave selv. Det betaler sig ikke altid at gøre så mest muligt selv!renoveret_brusekabine11

Det er meget forskelligt hvor hvilke praktiske evner vi er født med, og inden du går i gang med en ombygning eller renovering – om den så er større eller mindre bør du overveje meget nøje hvor meget du selv kan/skal lave af det.

Det virker umiddelbart fristende, at spare penge på håndværkere, og måske ser det meget let ud at spartle en væg eller lægge to mursten ovenpå hinanden.

Men overvej om det ikke var bedre at tage et par overarbejdstimer på kontoret og så betale en professionel for at gøre det ordentligt.

Vi har gennem årene oplevet de mest utrolige gør- det- selv arbejder, som gulv, der faldt 4 cm over få meter inde i en stue.

Fliser, der egentlig var pæne, men som man blev helt søsyg af at gå på. Ledninger, der var trukket ned gennem skorstenen osv.

Vi har mere end en gang brugt ekstra tid på at reparere en væg, som en kunde selv havde forsøgt at vandskure, eller rette fodlister , der var savet forkert osv.

Skal huset sælges videre en dag skal det også registreres om der er udført selvbyg eller medbyg , og det kan give nedslag i salgsprisen.

Undskyld mænd, men man er altså ikke mindre mandig fordi man indrømmer, at man ikke er verdens bedste handy mand!!

Hvem har overblikket?

Er det en større ombygning af et helt rum eller måske endda et helt hus, er der mange – specielt mænd, der gerne selv vil styre processen.

Så kan de selv lave noget af det, og måske har de en onkel der kan lave strøm eller en ven, der kan lave VVS..

Det er altså bare ikke ligegyldigt om elektrikeren eller mureren går først i gang, eller om muren er tørret ordentlig inden maleren går i gang.!

Vi har oplevet alt for mange gange, at det er blevet dyrere for folk, der troede de kunne spare penge på selv at styre processen.

Det har været radiatorer og stikkontakter, der måtte flyttes, elarbejde, der var lavet for tidligt og måtte laves om fordi tømreren ikke var færdig osv.

Som håndværker er det bare smadder ærgerligt at stå og se på, og måske være nødt til at skrive ekstra regninger- specielt når det kunne have været undgået.

Sådan kan du bedst spare penge

Der er dog som regel altid noget man selv kan lave hvis man gerne vil spare penge, også selvom man er født med ti tommelfingre.

Det kan eks. være selv at brække gamle fliser ned og køre dem væk.

Men tal lige med håndværkeren først. Måske er det lige så hurtigt – og godt at lægge de nye klinker ovenpå de gamle, eller vandskure væggen ovenpå fliserne. Det tager nemlig også meget tid at spartle efter nedbrydningen. Og det er i hvert fald en af de ting det som regel er bedst at betale sig fra. I stedet kunne du måske selv lave malerarbejdet?

Skal der graves gulv ud, kan du formentlig spare mange dyre arbejdstimer hvis du kan stille med et par venner med trillebøre, der kan køre det gamle gulv ud.

Overvej også lige om ikke det kan betale sig at leje en container til byggeaffald i stedet for at køre tyve gange på genbrugspladsen?

Du kan også spare mange håndværkertimer på selv at rydde godt op undervejs, men sørg for at lave en klar skriftlig aftale inden.

Vær realistisk med hvad du kan nå

For det første tager det stort set altid dobbelt så lang tid som man tror. Især når man ikke er vant til det, og endnu værre bliver det hvis man er i gang i et gammelt hus.

Specielt forarbejdet – alt det man ikke lige ser – tager lang tid. Men det er altså nødvendigt, at det bliver gjort godt for at selve resultatet bliver godt.

Vær realistisk med hvor meget du kan nå hvis det skal foregå efter arbejde.

Prøv at starte med at skrive ned hvad du laver i løbet af ugen:

Hvor meget tid er reelt overskuds tid – til sjov, film, cafe mm?

Hvor meget tid kan du trække ud hvis du presses en kortere? Eller en længere periode?

Hvor længe kan du holde til eks at være væk fra børnene hver eneste aften? ikke få gjort rent, besøge venner eller andet?

Man når ALTID mindre end man selv regner med!!!

Der er selvfølgelig stor forskel på om det bare er et enkelt værelse eller et helt hus, der skal renoveres hvor lang tid projektet vil strække sig over.

Og så igen:

Har man ikke lyst, tid eller kræfter til at lave fysisk arbejde, er det altid en kæmpe fordel, at man på forhånd har tænkt godt igennem hvad man vil have.

På den måde sparer man penge til ekstra regninger til at flytte en stikkontakt 10 cm fordi man pludselig ville have et bredere skab eller lign.

Få en fast pris

Det virker måske dyrest med en fast pris, men i sidste ende er det som regel altid det billigste.

Der dukker nemlig altid noget uforudset op. Og har du en fast pris er det håndværkerens problem hvis gulvet skal rettes ekstra af, eller vinduet er målt forkert op.

Ændringer koster ALTID ekstra, så forbered dig godt.

Og så husk, at projektet som regel griber om sig.

Det griber om sig, eks kan man ikke skifte dørene i det halve af huset. Vi har flere gange hørt folk sige: “Vi sætter bare nyt loft op i køkkenet, men venter med stueloftet”

Men – har du først fået nyt loft op i køkkenet vil loftet i stuen skrige på at blive skiftet, og man skal være meget bevidst om dette for ikke at falde for fristelsen.

Kan du spare penge på selv at købe materialerne?

Der er stor forskel på kvaliteten af materialer. Ofte hænger pris og kvalitet også sammen.

Måske ser det billigere ud at købe maling i varehuset, men billig maling er ofte tilsat meget kridt og man skal male flere gange for at den dækker, – hvis den overhovedet dækker ordentligt!

Og hvad er der ved at spare lidt på billig spartelmasse hvis du så skal betale for flere arbejdstimer?

Tal med din håndværker inden du køber. Han har erfaring med mange forskellige materialer og bør også være ærlig og fortælle dig hvilke materialer det bedst kan betale sig for dig selv at købe. Formentlig har han også nogle gode samarbejdsaftaler du kan nyde godt af.

Og så er det altså en stor fordel hvis han selv har bestilt vinduerne. Skulle han have målt forkert er det ham, der hænger på regningen til et nyt og ikke dig!

Dette har vi desværre oplevet flere gange, og det er rigtig ærgeligt for kunden!

Bliv inspireret af andre projekter: