Sådan vælger du den rigtige håndværker

Et godt råd er, altid at vælge en håndværker du har tillid til. En du har god kemi med, og som overholder sine aftaler. En, der informerer dig, om alt hvad du har brug for at vide inden byggeriet går i gang, og orienterer dig om de forskellige løsningsmuligheder der kunne være

Dvs. ikke bare det du gerne vil vide, men det DU HAR BRUG for at vide !

Hør dig for hos andre, der har fået lavet noget hos pågældende.

Læs referencer fra andre kunder.

Det vigtigste er ikke, om håndværkeren laver alt 100% korrekt i første omgang.

Alle laver fejl, og der er masser af uforudsete overraskelser i ældre huse, skæve hjørner, gamle lappeløsninger osv. Det allervigtigste er villigheden til at få rettet de fejl, der risikerer at opstå undervejs.

Skal jeg få flere tilbud hjem?

Du behøver ikke at vælge den første og bedste, og det er langt fra altid, at den, der umiddelbart giver det billigste tilbud først er den, der leverer det bedste arbejde. – Måske bliver det heller ikke den billigste løsning i længden!

Få gerne flere tilbud hjem, men husk, at det ikke kun er håndværkerens tid du bruger, men også en række forskellige underleverandører/underentreprenører: trælaster, vinduesfabrikker, andre håndværkere mm.

Ofte ligger der mange timers arbejde bag et ordentligt tilbud, så overvej en ekstra gang hvor mange du vil sætte i sving, specielt hvis du bare “leger” med en ide eller vil have tjekket en pris for så at få det lavet af ham du plejer at bruge eller endnu værre- sort!

En ordentlig gennemgang af ønsker med en erfaren håndværker kan godt betale sig.

Måske kunne der laves en bedre eller billigere løsning, eller måske kan du ikke spare en krone på det du selv tror du kan spare penge på.

Når du så ved om projektet er bare lidt realistisk kan du gå skridtet videre og få et mere konkret tilbud.

Hav klare aftaler på skrift!! om hvem, der har ansvaret for hvad, specielt hvis du selv udfører en del af arbejdet.

Pris, materialer, hvor, hvornår, hvem, evt sanktioner hvis tidsfrister ikke overholdes

Er det et større/længerevarende projekt så aftal nogle tidsfrister.

Det er normalt at sende et acontobeløb når eks vinduerne er leveret. På den måde undgår håndværkeren alt for store udlæg eller endnu værre tab på kunder, der ikke betaler.

Få lavet et ordentligt tilbud du kan tage med ned i banken. Bed også gerne din håndværker om at tage med derned hvis det er et større projekt. Måske han bedre kan overbevise din bankrådgiver om at projektet er realistisk og at dit hus måske endda stiger i værdi efter ombygningen.

Hvordan kan jeg vide, at håndværkeren ikke er på vej til konkurs?

Du kan også altid ganske nemt og gratis tjekke firmaet i CVR registeret.

Der skal stå:” Firmaet er i normal drift” så ved du, at det ikke er under konkursbegæring eller lign.

Der står også hvornår firmaet er registeret. Det kan dog sagtens være ældre hvis det eks er startet som en enkeltmandsvirksomhed og senere omdannet til et Aps eller et A/S.

Hvad hvis håndværkeren ikke lever op til det lovede?

Sig det hvis der er noget du er utilfreds med. Der er ingen, der kan læse dine tanker.

Måske er der faktisk også en god grund til, at håndværkeren har været nødt til at lave lidt om i arbejdet undervejs.

Kan du ikke få ham i tale så er et meget enkelt tip: hold en lille del af betalingen tilbage, så den forholdsmæssigt svarer til den del der ikke er lavet ordentligt.

Vær rimelig i dine krav. Man kan ikke gøre et gammelt hus nyt. Det er også en del af charmen ved det!

Det allervigtigste er en god og klar kommunikation hele vejen igennem, og så at få alting på skrift.

Selvfølgelig kan man være uheldig, men langt de fleste håndværkere ønsker altså virkelig at lave et godt stykke arbejde.

Og husk så, at de fleste projekter griber om sig. Det kommer selvfølgelig til at blive dyrere i sidste ende hvis man vil have lavet mere undervejs. Det er ikke altid håndværkerens skyld!

Bliv inspireret af andre projekter: