Sæt dig ind i love og regler før du bygger om

Sæt dig ind i de kedelige lovkrav – det kan blive dyrt at lade være.

Det kan godt betale sig enten at sætte sig lidt ind i reglerne, eller også at tale med sin håndværker om det så du undgår problemer senere hen, enten overfor kommunen, eller den dag du selv sælger huset videre.

Hvornår skal jeg have byggetilladelse ?

Du skal søge kommunen om byggetilladelse, når du skal bygge:

Et nyt helårshus eller sommerhus, en garage, et udhus el.lign. på over 50 m2 tilbygning eller en større ombygning. Eller hvis du ændrer i boligens anvendelse.

Er bygningen mindre end 50 m2 skal det bare anmeldes til kommunen bagefter.

Der kan også være nogle ting vedr kloak man ikke bare må ændre i .

Har du et fredet eller bevaringsværdigt hus er der helt specielle regler. Du kan få store bøder hvis du ikke overholder de regler, så spørg først.

Det er meget forskelligt hvad en byggetilladelse koster i de enkelte kommuner.

Spørg altid på din kommune hvis du er i tvivl. Og så husk, at byggetilladelsen skal være i orden INDEN du påbegynder byggeriet.

Hvad med BBR?

Det er ejerens ansvar, at sikre sig at melde alle ændringer til kommunens BBR register(Bygnings- og boligregisteret), også selvom du ikke behøver bygge tilladelse, herunder gælder altså også div. vand. og kloakinstallationer, køkken, bad, areal, anvendelse af huset, tag materialer mm osv…

Hvis du udelader dette kan du blive straffet med en bøde, så henvend dig hellere til kommunen en gang for meget end for lidt.

Du kan nemt og helt gratis se hvilke oplysninger, der er registreret om din ejendom på Ois.dk

Hvad er der af lovkrav, der skal overholdes ?

Du skal altid overholde kravene i det nyeste bygningsrelementet ,  hvis du bygger om eller bygger til. Lige nu er det BR10, der gælder, men i løbet af 2016 bliver det BR2015, der kommer til at gælde.

Kort sagt drejer det sig om krav til vinduers energimærkning, efterisolering, tykkelse og isolering af gulv, ydervægge mm.

Skal du have nyt tag er det som regel ikke nok at efterisolere med det isolering, der nu ”lige kan være der”. Det kan være nødvendigt at ændre tagkonstruktionen for at få plads til det den lovpligtige isolering.

Din håndværker bør selvfølgelig også kende disse krav. Sørg for at tale det godt igennem inden.

Du kan læse mere på om bygningsrelementet her.

El og kloak

Hvad angår el og kloak kan du nemt købe de forskellige materialer i byggemarkederne. Men det er altså ikke nødvendigvis det sammen som at du selv må lave det!

De fleste handy mænd kan selv opsætte en ekstra stikkontakt, og det kan virke fristende billigt. MEN det kan blive rigtig dyrt hvis ulykken er ude og huset brænder og der bliver problemer med forsikringen. Desuden giver det altid problemer og ekstra udgifter den dag du sælger huset videre.

Dampspærre, vådrumssikring, fald i brusenichen, afløb er bare nogle få af de mange regler man skal sætte sig ind i hvis man selv går i gang.

Får du en professionel håndværker til det burde man kunne stole så meget på ham, at han har styr på reglerne.

Desuden kan du altid gå tilbage og få ham til at udbedre en evt. fejl.

Husk at hvis du har en aftale med en el installatør skriver han under på at arbejdet er udført korrekt. Det kan han ikke såfremt du selv, eller andre også laver noget af arbejdet.

Og endnu engang: så er selvgjort altså ikke altid velgjort, vi er ikke alle født med en murerske i hånden.

Bliv inspireret af andre projekter: